2010-ben a magyar kormány a hivatalos nemzeti évfordulók sorába emelte a Benyovszky Móric születésének és halálának a napját. Ami azért is jelentős, mert Lengyelországban nemzeti hősként, Szlovákiában pedig saját honpolgárukként ünneplik a magyar Benyovszky Móricot. Nincs is ezzel baj, amíg a Madagaszkáron elhelyezett magyar nyelvű emlékoszlopunkat ismeretlenek átírják szlovák nyelvre, mint ahogyan tették ezt Cséke Zsolt saját kezűleg emelt szobrával. Szerencsére a 2003 februárjában, az észak-keleti madagaszkári Maroantsetrában, a budapesti Benyovszky Társaság által átadott emlékszobrunkhoz már nem olyan könnyű hozzájutni. Különösen a rombolási szándékkal. Ugyanis a bennszülöttek sajátjukként őrzik, a törzsfőnök az ágya alatt raktározza, és csak külön kérésre, ha néhanapján például egy idegen arra vetődik, veszi elő és helyezi el a település főterén álló talapzatra (lásd Google Map/Maroantsetra). Amúgy a szigeten vagy 7-8 településén található Benyovszkyról elnevezett utca, többek között a fővárosban, Antananarivóban, ahol évekkel ezelőtt a Társaságunk szintén elhelyezett egy emléktáblát. Azóta ennek lábakelt, a forrongó sziget egyik puccsa során nyoma veszett. Társaságunk kész a tábla pótlására, amint erre megfelelő alkalom kínálkozik, ott is leszünk vele. Mindezeket a történeteket, a mi Benyovszky Móricunkkal kapcsolatban, egyébként nemigen ismerik a malgasok. Ha tíz madagaszkári embert megkérdezünk, bizony kevés az esélye, hogy bárki is határozottan állítsa: Benyovszky magyar volt, és a madagaszkáriakért áldozta életét, a szigeten lőtték le a franciák 1786 szeptemberében. Társaságunk politikai, közéleti és tudományos területen több alkalommal is igyekezett erről hitles információt adni, de hát a malgasok – érthetően – mással voltak/vannak elfoglalva. Ennek ellenére továbbra is írjuk, mondjuk: a Madagaszkáriak éppúgy büszkék lehetnek Benyovszky Móricra, mint mi, magyarok. A szlovákok sajnálatos módon a születési helye, Verbó kapcsán vindikálják maguknak őt, és végeznek világraszóló hamisítást Benyovszky Móricra emlékezve. Magyarországon születésének 275. évfordulóján tervezzük a Benyovszky emlékének szóló tiszteletadást jelentős magyar kulturális intézmények ( Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár, Országos Hadtörténeti Intézet és Múzeum és mások közreműködésével nemzetközi tudományos tanácskozást, szoboravatást, színházi bemutatót.
Szándékaink szerint megmutatva a világnak Benyovszky Móric máig tartó értékeit, méltó módon megemlékezve kiemelkedő és nagyon érdekes életéről. G. Németh György, a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság elnöke.

ipm_madagasz_P3_01

Balra: az eredeti Benyovszky emlékszobor a Budapesti Benyovszky utcai ház kertjében, körülötte az alapítók (2012.) A szobrot a Társaság kölcsönadta a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.  A ritka szép Madagaszkári állatház bejáratánál látható.

 

 

 

Jobbra: a Benyovszky szobor másolata Madagaszkár szigetén. Maroantsetra főterén a helyi főnök adja áldását a híres magyar utazó emlékére. (2013). Azóta is őrzik, védik, ápolják az alkotást (Elek Anita műve),  de ha nagyritkán érdeklődő vendég keresi, a tiszteletére erre a talapzatra állítják.dzsungel

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!