benyovszky-konferencia-foto-4

BENYOVSZKY EMLÉKNAP

Nemzeti tudományos konferenciával és kiállítással, valamint gálaesttel emlékeztek Benyovszky Móric születésének 275., és halálának 230. évfordulójára Budapesten, 2016. szeptember 26-án. A méltó megemlékezések szervezésére alakult Benyovszky Emlékbizottság, a kezdeményező Benyovszky Társasággal együtt, felidézte a világhírű magyar hajós, a kiváló katona és földrajzi leíró életének történéseit.  

Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezett tudományos konferenciát megnyitotta Szőcs Géza fővédnök. Köszöntötték: Íjgyártó István külügyi államtitkár és Hoppál Péter kulturális államtitkár,valamint Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság nagykövete a V4 országok jelen levő nagyköveteinek:, Rastislav Kacernak, a Szlovák Köztársaság és Juraj Chmielnek, a Cseh Köztársaság nagykövetének a nevében. Személyesen üdvözölte a megjelenteket Eric Fournier,  francia nagykövet.

benyovszky-konferencia-foto-7A konferencián magyar, lengyel, szlovák, amerikai és madagaszkári előadók prezentáltak azzal a céllal, hogy a tudományos kutatások módszereivel feltárt információk közreadásával még több valóságos részletet tudhassunk meg Benyovszky Móricról, akinek az élete történéseihez az elmúlt évszázadok alatt számos legenda rakódott.benyovszky-konferencia-foto-8 A konferencia tudományos elnöke Dr. Voigt Vilmos professzor, ismert Benyovszky kutató, a Társaság és az OSZK, valamint a Kossuth Kiadó által 2004-ben megjelentetett tudományos értékű mű főszerkesztője. (Protocolle du Regiment des Volontaire de Benyowszky Crée en 1772).

benyovszky-konferencia-foto-19

                               benyovszky-konferencia-foto-9          benyovszky-konferencia-foto-10

benyovszky-konferencia-foto-22benyovszky-konferencia-foto-23benyovszky-konferencia-foto-14benyovszky-konferencia-foto-31

benyovszky-konferencia-foto-27 benyovszky-konferencia-foto-20benyovszky-konferencia-foto-32benyovszky-konferencia-foto-25
benyovszky-konferencia-foto-13

benyovszky-konferencia-foto-16 benyovszky-konferencia-foto-17 benyovszky-konferencia-foto-18

benyovszky-konferencia-foto-22 benyovszky-konferencia-foto-24 benyovszky-konferencia-foto-25 benyovszky-konferencia-foto-26

benyovszky-konferencia-foto-32

benyovszky-konferencia-foto-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A konferenciával egyidőben Benyovszky kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban, amely december 15-éig lesz látogatható. Több olyan dokumentum is megtekinthető, amely korábban még nyilvánosság számára nem volt elérhető. A kiállítás tudományos kurátora:  Dr. Szádeczky-Kardoss Irma. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

benyovszky-konferencia-foto-24

 

 

 

 

 

benyovszky-konferencia-foto-27

 

benyovszky-konferencia-foto-29

 

 

 

 

 

 

Fotók: Dobóczi Zsolt/OSZK

 

A Benyovszky Nap kiemelkedő kulturális eseményét, a Benyovszky Gálaestet a Pesti Vigadó dísztermében rendezték meg. Először itt került bemutatásra az új magyar musical, a rangos szerzőtrió, Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgai Zsolt alkotása, a „Benyovszky, a szabadság szerelmese” című zenés színpadi mű. A közönség nagy tetszéssel fogadta a Jókai Mór nyomán készült, és a Pesti Magyar Színház koprodukcióban bemutatott előadását, amelyből hét számot láthattak. A teljes, úgynevezett nagyszínházi premiert 2017-re tervezik. Az előadás  szlovák, lengyel, amerikai és madagaszkári bemutatásáról  egyeztetések kezdődtek.

 

 

 

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!