ÚJ KÜLFÖLDI DOKUMENTUMOK BENYOVSZKY MÓRICRÓL BEJELENTÉS A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

A Benyovszky emlékévhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltárban nemzetközi archívumokból érkezett ritkaságokat mutattak be. Orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből több mint ezer oldal terjedelmű, eddig soha nem publikált dokumentumok feldolgozásával hozzájárulnak a világhírű magyar hajós, katona és földrajzi leíró eddig kevésbé ismert kamcsatkai, amerikai, madagaszkári és Formosa-szigeteki tartózkodásának a kutatásához, és fontos adalékokkal szolgálnak a Habsburg-házhoz és a Franciaországhoz fűződő viszonyáról is.

A Magyar Nemzeti Levéltár az idei emlékévhez kapcsolódva a Benyovszky életmű feltárását célzó, nemzetközi összefogásra hívta fel az életút szempontjából jelentős határon túli levéltárakat. Több rangos tudományos intézményből, így az Osztrák Állami Levéltárból, az Orosz Föderáció Állami Levéltárából, a Francia Nemzeti Levéltárból, valamint az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltárából érkeztek soha nem látott, feldolgozatlan dokumentumok Magyarországra. A sajtótájékoztatót a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság fővédnöke, Fekete Péter kulturális államtitkár nyitotta meg. „A tudományos értékű anyagok nemcsak a hazai, hanem a négy földrészen járt neves magyar hajós és katona életútjának határainkon túli értékeléséhez is hozzájárulnak, új tudományos információkkal, értékelésekkel gazdagítva korábbi ismereteinket – hangsúlyozta Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Az Amerikai Egyesült Államok 68 irat csomagában található, többek között, a George Washingtonnak és Benjamin Franklinnek szóló levelek Benyovszky Mórictól, illetve a madagaszkári expedícióval kapcsolatos iratok. Franciaország a gyarmatügyi minisztérium és a külügyi levéltár iratait küldte el az expedícióról, Madagaszkár gyarmatosításáról és a Benyovszky ellen foganatosított fellépésről. Az osztrákok a Benyovszky család iratait, a neki adományozott grófi címmel és a rehabilitációjával kapcsolatos dokumentumokat küldték el. A kapott iratok összes terjedelme hozzávetőlegesen 1000 oldal. Benyovszky Móric életét eddig szinte csak az emlékirataiból ismertük, a most összegyűjtött primer iratok validálják a benne szereplő adatokat, igazolhatják azok objektivitását, illetve kiegészíthetik a hiányzó részeket.

Benyovszky Móric egykori Formosa-szigeteki partra szállásának 250. évfordulóján a sziget európai megismertetésében végzett tevékenységét méltattatta Shih-chung Lui, a budapesti Taipei Reprezentative Office vezetője.

A Benyovszky emlékév további eseményeiről a Benyovszky Nemzeti Emlékév és a Benyovszky Társaság elnöke adott tájékoztatást. G. Németh György elmondta, hogy a nemzetközi összefogás eredményeként összegyűjtött dokumentumok és az új kutatási eredmények 2021 szeptemberében, a Benyovszky tudományos konferencián kerülnek részletes ismertetésre. A Magyar Nemzeti Levéltár nyilvános adatbázisaiban lesz kutatható az anyag.

 

Színre kerül az új magyar musical: Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt és Bradányi Iván munkáját októberben mutatják be a Pesti Magyar Színházban, a Magyar Állami Operaház közreműködésével. A Magyar Posta emlékbélyeget adott ki, a Magyar Nemzeti Bank díszérmét bocsát ki, szobrot állítanak és közteret neveznek el Benyovszky Móricról, Jókai Benyovszky ábrázolása címmel irodalmi szimpóziumot rendeznek, novemberben pedig a Mária Terézia által adományozott grófi kinevezési okmányok és a címer kerül kiadásra. Előadások, rendezvények lesznek országszerte, és a határon túli magyar közösségek körében is.

 

 

A Benyovszky Emlékév fővédnöke: Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár; a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság fővédnöke: Fekete Péter kulturális államtitkár; a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnöke: G. Németh György.

 

 

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!