A XVIII. század világhírű magyar utazója, hajózója és felfedezője viszontagságos élete négy földrész számos pontjához kapcsolódik. Az egykori “madagaszkári király” a világ negyedik legnagyobb szigetén nyerte el az egymással még ma is szemben álló törzsek rokonszenvét, elsősorban humánus viselkedésével, országépítő törekvéseivel. Ott is halt meg eredeti megbízója, a francia király alattvalóinak golyója által. Több nemzet tekinti magáénak: Szlovákiában saját szülöttjüknek, Lengyelországban nemzeti hősnek, és Madagaszkáron néhány éve – köszönhetően a budapesti Benyovszky Emléktársaságnak – magyar történelmi személyiségnek tartják, utcák viselik a nevét. Magyarországon születésének és halálának az évfordulója először került a kiemelt nemzeti évfordulók sorába.

BENYOVSZKY TUDOMÁNYOS EMLÉKÜLÉS
Benyovszky Móric születésének és halálának évfordulója idén először kerül a kiemelt nemzeti évfordulók sorába.A XVIII. század egyik legismertebb magyar utazójára, a földrajzi felfedezőre, a katonára emlékeznek idén, születésének 265. és halálának 225. évfordulóján. A Benyovszky Emléknapot a Benyovszky Móric emlékére alakult Magyar-Madagaszkári Társaság szervezi, szakmai partnerek: Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Országos Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar-Afrikai Társaság. A tudományos eseményen részt vesznek a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a budapesti Lengyel Intézet, a Szlovák Kulturális Intézet és a Francia Intézet. A meghívottak sorában prof. Dr. Voigt Vilmos a legújabb kutatásairól, dr. Lugosi Győző a Benyovszky életmű fehér foltjairól, Csáky Imre címertörténész a Mária Terézia által adományozott címerről, Reisz T. Csaba címzetes főigazgató Benyovszky dokumentumokról, Cséke Zsolt Benyovszky emlékek Madagaszkáron címmel, Rákóczi István Benyovszky Móric „királyságáról”címmel , Czigány István: Benyovszky Móric, a katona címmel, Radnóti Klára Benyovszky Móric emlékei a Magyar Nemzeti Múzeumban címmel tartanak előadásokat. Jelen lesznek Benyovszky Móric családjának leszármazottai. Kiemelt médiapartnerek: The Explorer és a BBC History.

Az eseményt megnyitja, a Külügyminisztérium nevében, Dr. Hóvári János, a globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A budapesti Benyovszky Emléktársaság helyezte el a neves magyar utazó egykori állomáshelyén, Maroantsetrában az első magyar emlékszobrot, valamint egy háromnyelvű táblát Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszkyról elnevezett utcájában. Kezdeményezésükre és támogatásukkal jelent meg 2004-ben Benyovszky madagaszkári naplója, a Prootcolle Du Régiment des Volontaire de Benyowszky az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában francia, angol és magyar nyelven.

Az eseményre tisztelettel meghívjuk:

2011. szeptember 30. péntek, 9.30 órai kezdettel a Budavári Palotában található Országos Széchényi Könyvtár dísztermébe.

Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar-Afrika Társaság, Magyar-Madagaszkári Társaság

Szeretettel meghívjuk a tudományos rendezvényre: G. Németh György, a Benyovszky Móric Kimelt Nemzeti Évforduló Bizottságának a vezetője

Kérjük szíves közreműködésüket az esemény közzétételében.

A rendezvény nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet: gngy@gngy.eu

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!