Szabó Nóra vagyok, utazó, kalandor és „realista-álmodozó”.  Hiszek! Hiszek a hit erejében, az Út és a boldogság  szerves kapcsolatában, és az együtt, felelősen értelmében. Álmaimat igyekszem valóra váltani, melyre példa az elkövetkező két és fél hónap (2015. május – július eleje) missziója is, ami Madagaszkárra, Benyovszky egykori “királyságának” földjére vezet. Mielőtt viszont ilyen messzire utaznánk szeretnék röviden bemutatkozni.

Diplomáimat a Budapesti Corvinus Egyetemen Nemzetközi kapcsolatok (BA),  valamint a hágai Institute of Social Studies Egyetemen Nemzetközi fejlődés és fejlődő országok (MA) tárgykörben szereztem. Sokszínű európai és ázsiai munkatapasztalataim révén – multinacionális média vállalat (Ringier Axel Springer AG), parlamentáris intézmény (Európai Parlament), kultúrális állami intézmény (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem), konzultációs iroda (Magyar Konzultációs Iroda Thaiföld) és a non-profit szervezet (Dariu Foundation Vietnam) – multikulturális szakmai hátérrel rendelkezem.

A nemzetek múltja és jelene, valamint kultúrájuk tanulmányozása mindig is érdeklődésem középpontjában állt. Úgy vélem, hogy egy adott kultúrát a legjobban úgy lehet megismerni, ha hosszabb-rövidebb ideig benne él az ember. Természetesen ekkor sem lesz az adott társadalom része, de a mindennapi megtapasztalások kockái mégis reálisabb képpé állnak össze. Eddig hasonló élményben csak Európában és Ázsiában volt részem, most örömmel tölt el, hogy az afrikai életbe, főképpen, hogy a Madagaszkári kultúrába is bepillantást nyerhetek.

Az utazás mellett a másik szívügyem az emberek segítése és a természet védelme. Meggyőződésem, hogy ha a fejlődés irányú befektetések a helyi viszonyokhoz igazodnak ,és a közösség bevonásával történnek, idővel megtérülnek. Ezért is tartom kiemelkedően fontosnak az oktatást, és ezért is tölt el örömmel, hogy Madagaszkáron először a Mada Clinics nevű szervezet munkáját segíthetem, és a klinika melletti helyi iskolában gyerekeket taníthatok. A Maventibao-ban (Észak-Madagaszkár) működő non-profit szervezet célja, hogy ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást biztosítson a környező falvakban élő madagaszkári embereknek.

Úgy vélem, hogy a megfelelő, és egészséges élettér elengedhetetlen a társadalom fejlődéséhez, és az óceán élővilágának védelme különösen fontos egy olyan szigetország esetében, mint Madagaszkár. Bízva abban, hogy az egyes kutatók szerint 8. kontinensnek nevezett sziget flóra és fauna állománya még sokáig ilyen különleges marad. „Mada-expedíciómat” úgy döntöttem, hogy délen, a ReefDoctor nevű NGO-nál fogom tovább folytatni. A Toliara régióban működő szervezet missziója a kutatás, az oktatás és az élővilág megőrzése

köré összpontosul.

Kíváncsisággal vegyes izgalommal tekintek az elkövetkező két és fél hónapra és remélem, hogy a jelen Társaság küldetését is erősítve még szorosabbra sikerül fűznöma magyar-madagaszkári kapcsolatokat.

Szabó Nóra

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!