Megemlékezést tartottunk a budapesti Benyovszky Rezidencián, ahol a résztvevők emlékeztettek: több nemzedék harcolt a felkelésekben, életben tartotta a lengyelség szellemét, ellenállt az idegeneknek: 1918. november 11-én Lengyelország visszanyerte a függetlenségét. Józef Piłsudski vezetésével 123 év után Lengyelország szuverén állammá vált, az “Újjászületett és Független Lengyel Köztársaság” visszatért a világ térképére, elfoglalhatta helyét a nemzetközi színtéren.

A 105 évvel ezelőtti történelmi nap emléke továbbra is ösztönzést jelent számunkra, hogy hazánk, Lengyelország érdekében cselekedjünk – hangsúlyozta Sebastian Kęciek a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. Az eseményen a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság a két nép rokonszenvét kifejező elismerő oklevelet nyújtottak át Katarzyna Ratajczak-Sowa tanácsosnak, a Lengyel Nagykövetség vezető diplomatájának a magyar-lengyel kapcsolatok erősítésében végzett példamutató munkájáért.

Potápi Árpád János államtitkár, a Benyovszky Nemzeti Bizottság fővédnöke üzenetét a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke, Debreceni-Tóth Gabriella tolmácsolta. Az elismerést a Benyovszky Társaság elnöke, G. Németh György nyújtotta át. Benyovszky Móric a XVIII. század világhírű magyar hajósa, katonája életének példája, a lengyel szabadságért vívott harcai is hozzájárultak a magyar-lengyel kapcsolatok máig fennálló, egymás történelmi értékeit tiszteletben tartó együttműködéséhez. A közös emlékezések keretében megkezdődtek az előkészületek a Benyovszky, a szabadság szerelmese című magyar musical lengyelországi bemutatásának.  (Kiadja: 2023. november 11-én a Benyovszky Nemzeti  Emlékbizottság/Benyovszky Társaság,

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!