frankofón világnap alkalmából az Országgyűlés szervezésében megvalósuló nemzetközi kiállításon, amelyen a budapesti nagykövetségek prezentálták a frankofón országok kulturális kapcsolatait, a Lengyel Köztársaság a XVIII. század világhírű magyar utazóját, hajósát, katonáját, Gróf Benyovszky Móricot jelenítette meg. Magyarország őszinte barátja a világon több mint 300 millió embert magába foglaló frankofón közösségnek és mozgalomnak – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a parlamenti kiállítás megnyitóján.

Gróf Benyovszky Móric sokoldalú és rendkívüli személyiség volt, aki több földrészen tett utazásai során számos országban járt, részt vett a lengyel nemesi felkelésben a Bari Konföderáció oldalán; oroszországi száműzetéséből megszökve Madagaszkárra került, majd Párizsba utazott, ahol a francia hadsereg ezredese lett. Ezután visszatért Madagaszkárra, melyet Franciaország részére meghódított, a sziget lakói a “királyuknak” kiáltották ki. A világszerte ismert és több nyelvre lefordított, eredetileg francia nyelvű Emlékiratok magyar nyelvű kiadása 2004-ben jelent meg a magyar Benyovszky Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében. Benyovszky életének feldolgozásával kapcsolatos tudományos kutatásokat Magyarországon a Nemzeti Levéltár vezetésével végzik.

Megkezdődtek az előkészületek a “Benyovszky, a szabadság szerelmese” című magyar musical bemutatására, amelyre a székesfehérvári Vörösmarty Színházban kerül sor 2024 nyarán Szikora Jánosnak, a  Jászai Mari-díjas, Érdemes művésznek a  rendezésében. A darab védnökei székesfehérvár polgármestere: Cser-Palkovics András és  a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!