A Benyovszky Móric emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Társaság emlékszobra Maroantsetrában budapesti

A Benyovszky Móric emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Társaság emlékszobra Maroantsetrában. Az eredeti a budapesti Állat- és Növénykert Madagaszkári Háza előtt található.

A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Az elmúlt évszázadokban a születési éve és tevékenységei vonatkozásában is adódtak bizonytalanságok, azonban a tudományos kutatások számos, legendák szülte pontatlanságokat igyekeznek helyre igazítani.

A mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert, tisztelt, helyenként vitatott, és sokak által csodált életművét a XVIII. századi történelem említésre méltó részének tekintik. Magukénak tartják a szlovákok, nemzeti hősként tekintenek rá a lengyelek, a francia uralkodóház jegyzett vállalkozójának számított, Oroszországban egykori kiáltványát és sakkmegoldásait is megőrizték. A mai szóhasználattal világfinak számított Benyovszky Móric – magyar volt. Ezt a tudományos kutatások és saját feljegyzései alapján is kétséget kizáróan mondhatjuk. Emlékének ápolására 2003-ban társaság alakult Magyarországon, az idei esztendőben pedig, miután nemcsak a születésének az éve, hanem a halálának a 230. évfordulójára kapcsán is emlékezhetünk, Magyarországon emlékbizottság alakult nemzeti kulturális intézmények, tudósok, emlékápolók részvételével.

A 2016. szeptember 26-ai budapesti nemzetközi Benyovszky Konferencia és Kiállítás, valamint a Benyovszky Gálaest a Benyovszky Táraság kezdeményezésére jött létre, résztvevői: tudósok, kutatók, közéleti személyiségek, művészek, emlékápolók, itthonról és a határainkon túlról: Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból Franciaországból, az Egyesült Államokból és Madagaszkárról, felerősíthetik Benyovszky Móric életének máig szóló tanulságait, aki négy világrészen szerzett tapasztalataival és ismeretanyagával mesze túlnő az őt értékelők többségén.

Az emlékének ápolására alakult emlékbizottság fővédnöke Szőcs Géza, védnöke Hoppál Péter, társelnöke G. Németh György. A szeptember 26-ai megemlékezéseken részt vesznek azoknak az országoknak a nagykövetei, amelyek egykor Benyovszky Móric tevékenységében meghatározó szerepet játszottak. Jelen lesznek a Benyovszky leszármazottak is, az Amerikai Egyesült Államokból és Magyarországról. Több országban – elsősorban a magyarok lakta területeken – civil közreműködők pártfogásával, a budapesti Benyovszky Társaság koordinálásával idézik fel egykori alakját és tevékenységét. A szeptember 26-ai nemzetközi kiállítást és tudományos konferenciát az Országos Széchényi Könyvtárban tartják. A Pesti Vigadóban rendezendő Gálaesten először mutatnak be részleteket a Jókai Mór alapján született új magyar musicalból. A „Benyovszky, a szabadság szerelmese” című mű alkotói a rangos szerzőtrió: Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgay Zsolt. A koprodukcióban bemutatásra kerülő musicalt a Pesti Magyar Színház viszi színre, a teljes bemutatóra a tervek szerint 2017-ben kerül sor.

Forrás: Benyovszky Emlékbizottság 2016. információ: www.benyovszky.hu ; e-mail: gngy@gngy.eu ; t.: 06 30/9 30 41 24

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!