Benyovszky Móric és a malgasok földje

Benyovszky Móric és a malgasok földje

Cséke Zsolt Benyovszky Móric és a malgasok földje című, a Publikon kiadónál megjelent könyvét 2012. szeptember 11-én mutatták be Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban. A programon köszöntőt mondott Kéri Mihály, Érd Megyei Jogú Város Oktatási és Művelődési Bizottságának elnöke, és a könyvet Madagaszkár szigetét saját élményi alapján ismerő dr. Kubassek János geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója mutatta be. A könyvbemutatón bevezetőt mondott, a hazai Benyovszky kutatásokról és a magyarországi Benyovszky hagyomány ápolásáról megemlékezett G. Németh György újságíró, a 2002-ben alapított Magyar Madagaszkári Baráti Társaság elnöke.

Benyovszky ottjártakor az európaiak nem igazán ismerték a Nagy Vörös Szigetet – Madagaszkárt. Az 1770-es években csak a sziget part menti településein fordult meg fehér ember. Benyovszky Móric azonban egy kereskedelmi telep kormányzójaként több feltáró expedíciót szervezett a sziget belsejébe, eredményei gazdagították a földrajztudományt, fehér foltokat tüntettek el Madagaszkár térképéről.

A Magyar Földrajzi Múzeum 1986-ban nemzetközi konferenciát szervezett Benyovszky halálának 200. évfordulóján. A programon jeles kutatók több oldalról adtak képet az utazó tevékenységének tudományos értékeiről.

E kalandos életű világvándor nyomába szegődött Cséke Zsolt, geográfus, operatőr-rendező is, azzal a céllal, hogy kamerája segítségével bemutassa a mai Madagaszkár világát, a malgasok mindennapjait, és felkeresse Benyovszky életének madagaszkári helyszíneit. Cséke Zsolt másodízben járt e szigeten. Első alkalommal 1995-ben tett utazást a térségben, melynek eredményeit egy, a könyvvel megegyező című film fémjelzi. A filmet több jeles televíziós csatorna is műsorára tűzte. Második útjára 1010-ben került sor. Utazásainak beszámolója e kötete, melynek kézirata ugyan 16 évig íróasztal mélyén hevert, de a téma időtlen. Madagaszkár izgalmas trópusi tájai, az őslakó malgasok világa, mindez a szerző saját élményeinek, megfigyeléseinek szűrőjén keresztül, komoly érdeklődésre tart számot napjainkban is. Cséke Zsolt megvalósította Balázs Dénes, utazó, geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum megalapítója évtizedekkel ezelőtti tervét, emlékoszlopot emelt Benyovszky Móric emlékére, mely a trópusi dzsungel mélyén is őrzi a hirdeti jeles utazó munkásságát, megőrzi és ápolja Benyovszky Móric emlékét.

Érd, 2012. szeptember 12.

Lendvai Timár Edit

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!