Benyovszky KassánA Kassa – Európa kulturális fővárosa program kiemelkedő eseményére került sor augusztusban a felvidéki nagyvárosban. A híres magyar utazó, felfedező – akit egyébként a szlovákok is magukénak vallanak -, Benyovszky Móric életéről készült magyar táncjátékot az Amfiteátrumban mutatták be nagy sikerrel. Szlovákiában nemzeti programsorozatot szerveztek Benyovszky  emlékére.

A nyári vihar és az áramkimaradások sem szegték kedvét a nemzetközi rangú projekt kiemelkedő, magyar vonatkozású kulturális esemény nézőinek  Kassa  felújított Amfiteátrumában. Az átvonuló vihar ugyanis némileg bizonytalanná tette a produkció megtartását, de Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező prózai szóló szereplésével szóval tartotta a több mint kétezer, főként szlovákiai nézőt. Végül is az ő harsány biztatásukra, az ügyeletes  villanyszerelő eltűnése ellenére, valódi szélben indult el Benyovszky világjáró hajója és népszerű története dalban és táncban megjelenítve. A Ghymes együttes néhány évvel ezelőtt megírt zenés darabjának felújítása újabb színeket, szép dallamokat adott a profi táncosoknak, a Honvéd Művészegyüttes formáját hozva fergetegesen szerepelt. Vincze Zsuzsa forgatókönyve alapján és Tóth Kázmér díszletei között némileg túlromantikázva, de kétségtelenül hangsúlyt kapott Benyovszky magyarsága, amelynek  az előadás színhelyén  egyértelmű üzenete volt. A rendezvény fővédnökei közül Balog Zoltán miniszter a helyszínen, a kassai főpolgármester pedig távollétével fejezte ki véleményét. „Richard Raši, Kassa főpolgármestere ugyan fővédnökséget vállalt a rendezvény fölött, de nem jelent meg az előadáson. Ezt már a magyar rendezvények vonatkozásában megszoktuk tőle „ – írta a Felvidék.ma  portál.

A Honvéd Táncszínház táncosai mellett a kassai Železiar, Lengyelországból a sziléziai „PATRIA” táncegyüttes, a cseh Gabrhel (Gajdoši z Kopanic) együttes valamint afrikai táncosok és felvidéki gyermekek is közreműködtek. A zenész-énekes főszerepében Szarka Tamást hallhattuk, Benyovszky felesége, Henszky Zsuzsanna szerepét Fekete Zsuzsanna táncolta. A magyar főkonzulátus a rendezvény rangjához méltó keretet teremtett Kassán, a lelkes nézők között ott volt az egykori szlovák köztársasági elnök és a nemzetközi kulturális programsorozat igazgatója is.  Benyovszky határok felett átívelő szellemiségét, a máig szóló üzenetét megjelenítő előadás létrehozóinak munkáját  a budapesti Benyovszky Társaság nevében Lévay Anikó  jószolgálati nagykövet köszönte meg.

A szlovákiai Benyovszky megemlékezések: a lublói várban, ahol egykor raboskodott, szlovák nyelvű emléktábla avatással, novemberben pedig  a kassai színházban nagyszabású musical bemutatásával folytatódnak. Magyarországon az érdi Földrajzi Múzeumban szeptemberben mutatják be Cséke Zsolt új filmjét, „Az én Benyovszkym” címmel. (Forrás: Magyar Benyovszky  Társaság, fotó: Bihary Zoltán 2013. )

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!