Négy földrész világhírű magyar utazójának, hajósának, katonájának története a musical műfajában kerül színre magyar magyar szerzők és művészek közvetítésével. Benyovszky Móricnak, a XVIII. század világhírű magyar hajósának, utazójának, katonájának az életét az elmúlt évszázadokban számos országban feldolgozták, többnyire könyv alakban, de készült belőle daljáték, film, sőt francia opera is.
 

Magyarországon Jókai Mór könyvei alapján vált ismertté a rendkívül színes története, amelyet legendák szőttek át és erősítették emlékékét; sokféle művészi felfogás árnyalja azt a képet, amely ma bennünk él Benyovszkyról. Születésének 280. és halálának a 235. évfordulója alkalmából, az idei Benyovszky Emlékév keretében, a tudományos kutatások  a korabeli dokumentumok feldolgozásával igyekeznek feltárni a valósághoz közeli megközelítéseket, a művészet számára azonban képzelet, a fantázia szabad teret enged: ilyen lesz a Benyovszky, a szabadság szerelmese című új magyar musical, amely a kor népszerű színpadi műfajában, a musical-formában kívánja közvetíteni az egykori vakmerő romantikus hős mának szóló üzenetét.

 

Az ünnepi változat bemutatója a Pesti Magyar Színházban 2021. október 29-én.

 

Címszerepben: György-Rózsa Sándor, szereplők: Békefi Viktória, Lux Ádám, Fésűs Nelly, Papp Csaba, Jánosi Ferenc, Czető Ádám, Király Adrián, Gerdesits Ferenc, Kiss Emma, Pap Katalin, valamint katonák, hajósok.
  • Jókai Mór könyvei alapján írta és rendezte: Pozsgai Zsolt Érdemes művész
  • Zeneszerző: Nagy Tibor Magnus
  • Dalszövegíró: Bradányi Iván
  • Koreográfus: Fejes Kitty
  • Díszlet-látvány: Mira János
  • Jelmez: Papp Janó
  • Zenei vezető: Fekete Mária
  • Szimfonikus hangszerelés: Czomba Imre (USA), hangszerelés: Gulyás Szabó Gábor, Fekete Mária, Jankai Béla

 

A program megvalósítását a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Benyovszky Társaság támogatta. Az emlékév alkalmából a Magyar Nemezti Bank díszérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki.

One Response to “Benyovszky, a szabadság szerelmese”

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!