2021. május 25-én 9 órától élőben követhető a Benyovszky Emlékév megnyitója a Fővárosi Állat-és Növénykert Madagaszkár Házának a kertjéből, a Benyovszky emlékhelyről. Az eseményen felszólal Potápi Árpád államtitkár, a Benyovszky Emlékév fővédnöke, Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnöke. Az esemény alkalmából emlékbélyeget adnak ki, amelyet Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke mutat be a nyilvánosságnak.

1786. május 23-án vesztette életét Madagaszkáron gróf Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, aki négy világrészen tett utazásaival a földrajzi leírók sorába is bekerült, hátrahagyott emlékiratai alapján pedig az irodalom népszerű hősévé vált.

Az elmúlt évszázadokban számos nyelven jelent meg életének története, Magyarországon elsősorban Jókai Mór könyvei alapján vált ismertté. Születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetnek, melynek keretében nemzetközi tudományos tanácskozás, könyvkiadás, szoborállítás, előadások és megemlékezések lesznek itthon és világszerte, elsősorban a külföldön élő magyarság körében. A tervek között szerepel a Benyovszky c. új magyar musical bemutatása, és számos érdekes fordulatokban gazdag életének feltárására külföldi levéltárak értékes anyagait fogják bemutatni a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Nemzeti Múzeum közvetítésével.

Az emlékév jó alkalmat kínál a köztudatban “madagaszkári királyként” élő Benyovszky Móric-portré valósághű kialakítására” – hangsúlyozta az emlékév eseményeit szervező Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke, G. Németh György.

 

A 2021-es megnyitó felvétele


2 hozzászólás to “BENYOVSZKY EMLÉKÉV MEGNYITÓ – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS”

 • Benyovszky Pál Márton says:

  Örülök annak, hogy kellően ápolják gróf Benyovszky Móric Ágoston emlékét.
  Azon kevés történelmi személyiségek közé tartozik, akit a szomszéd népek is elismernek, s így-úgy magukénak is tudnak.
  Azt gondolom, hogy társadalmi szinten több figyelmet érdemelne. A lexikonok utazó, “kalandor”, és ilyesmi címkét adnak -, ugyanakkor tudjuk, hogy ennél több is volt.
  Örülök ennek a megemlékezésnek.
  Tisztelettel: Benyovszky Pál Márton, Mezőberény
  2021. 05. 25.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!