Szeptembertől köztér viseli nevét a világhírű magyar hajósnak, katonának és földrajzi leírónak – a Benyovszky Társaság és a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság kezdeményezésére. A hazájából száműzött ember négy földrészt érintő utazásai során számos ország történelmében hagyott nyomot: élvezte XV. Lajos francia király bizalmát, az amerikai Franklin Benjamin barátságát, a tajvaniak (egykor Formosa-sziget) elismerését.

Tevékenysége Madagaszkár földrajzi megismerésében ismert; bár a király elnevezés az utókor számára megtévesztő, valójában kormányzó volt, megbecsült közreműködője a malgasi törzsek kibékítésének és a civilizáció megismertetésének a nomád szigeten. Még életében Mária Terézia életútja elismeréseként gróffá nevezte ki.

A 2022. szeptember 23-ai térelnevezési ünnepségen részt vettek, felszólaltak és koszorúztak: Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár; Takács Bence, a honvédelmi miniszter megbízottja; Katarzyna Ratajczak-Sowa, budapesti lengyel nagykövet-helyettes; Slawomir Mnitowski ezredes, lengyel katonai attasé; Shih-chung Liu, Tajvan Budapesti Irodájának vezetője; dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere; dr. Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese, dr. Csáky Imre alezredes, címertörténész; G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnöke; dr. Nagy Tibor Magnus, a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical zeneszerzője.

A Benyovszky Móric tér Budapesten, Józsefvárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett, az Orczy út és a Diószeghy Sámuel utca találkozásánál található, forgalmas közlekedési csomópont.   

Köszönet mindazoknak, akik részt vettek, és akik figyelemmel kísérik az eseményeket.

A következő rendezvény Európa Kulturális Fővárosában: az Újvidéki Magyar Színházban kerül bemutatásra 2022. október 5-én a Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalunk (Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt, Bradányi Iván alkotása Garajszki Margit rendezésében szerb és magyar művészek közreműködésével.


ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!