Benyovszky Móric a magyar történelem kiemelkedő hajósa, utazója és földrajzi leírója, a XVIII. század legjelentősebb világutazóinak egyike, aki négy földrészen tett utazásaival messze kiemelkedik kortársaitól.

A Magyar Kormány Nemzeti Évfordulók Bizottsága a születésnek és a halálának az évfordulóit a kiemelt nemzeti évfordulók sorába emelte. Ennek szellemében, születésének 280. és halálának a 235. évfordulója alkalmából került sor a 2021. évi megemlékezésekre, amelynek szervezője, koordinátora a 2016-ban alakult Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, valamint a Magyar-madagaszkári Emléktársaság – Benyovszky Móric Emlékére Egyesület (Benyovszky Társaság).

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság tagjai kiemelt nemzeti kulturális intézményeink úgy, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum. Vezetője sajnálatos haláláig Szőcs Géza volt kulturális miniszter, miniszterelnöki megbízott, elnöke G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke. A 2021. évi megemlékezések fővédnöke a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, személyes fővédnöke Potápi Árpád János államtitkár úr.  A megemlékezések célja, hogy Benyovszky Móric rendkívül gazdag életútjának megismerésével és megismertetésével, az elmúlt évszázadok alatt a köré alakult mítoszok, legendák köréből kiemelve, tudományos alapon alakulhasson valós kép és értékelés történelmünk értékes, és korábban kevéssé kutatott alakjáról.

Mindezeket a hazai és nemzetközi nyilvánosság bevonásával, a témához értő hazai kutatók, szakemberek közreműködésével. Az egyedülálló   projekt megvalósítására széles körű szakmai és társadalmi összefogással került sor. Az állami intézmények, szervezetek mellett jelentős nemzeti együttműködés keretében, számos önkéntes munkával, a határainkon túl élő diaszpóra bekapcsolódásával került sor a méltó megemlékezésekre.

A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság értékelése alapján a 2021. évi Benyovszky Emlékév alkalmával, amely az ismert Covid-következmények miatt áthúzódott a 2022. évre, minden idők legértékesebb és legszélesebb körű Benyovszky megemlékezésekre került sor. Tudományos területen új kutatásokkal, kulturális területen értékes rendezvényekkel, konferenciákkal, könyvkiadással, kiállítással, szoboravatással, köztér elnevezéssel, új színházi (musical) előadásokkal erősítette a program célját, Benyovszky Móric emlékének megőrzését, erősítését.

Köszönet érte a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Honvédelmi Minisztériumnak a Magyar Nemzeti Banknak, a Magyar Művészeti Akadémiának, az EMMI kulturális titkárságának, az NKA-nak, a Magyar Postának, a Magyar Nemzeti Levéltárnak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak, az Országos Széchényi Könyvtárnak, az Országos Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak,  a Lengyel Nagykövetségnek, a Lengyel Kulturális Intézetnek, a Szlovák Kulturális Intézetnek, Tajvan Budapesti Irodájának, a budapesti Madagaszkári Konzulátusnak, a szlovák és a lengyel Benyovszky Társaságoknak, a Magyar Anyanyelvápolók Szövetségének, a Fővárosi Állat-és Növénykertnek, a budapesti Benyovszky Háznak, a Pesti Magyar Színháznak, az Újvidéki Magyar Színháznak és azoknak az intézményeknek, szervezeteknek és önkénteseknek, akik közreműködtek az eredményes megvalósításban.

Személyes külön köszönet: néhai Szőcs Géza úrnak, miniszterelnöki megbízottnak, Potápi Árpád János úrnak, az Emlékév fővédnökének, Jerzy Snopek lengyel nagykövet úrnak, Liu Shih-chung nagykövet úrnak, a Tajvan budapesti képviselete vezetőjének, Hergár Eszternek, a Magyar Nemzeti Bank igazgatójának, Hegmanné Nemes Sárának, a Magyar Posta Zrt. Igazgatósága elnökének, Benkő Tibor volt honvédelmi miniszter úrnak,  Kásler Miklós volt miniszter úrnak, Fekete Péter volt kulturális államtitkár úrnak,  Kucsera Tamás  volt főtitkár úrnak, Rózsa Dávid úrnak, az OSZK  főigazgatójának, Szabó Csaba úrnak, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának, L. Simon László úrnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának.


 

A projekt kiemelkedő, megvalósult eseményei

2021.

MÁJUS 25 – Az emlékév ünnepélyes megnyitása Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Megnyitja: Potápi Árpád János államtitkár úr, a Benyovszky Emlékév fővédnöke, Jerzi Snopek úr, a Lengyel Köztársaság nagykövete, G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke.

A Magyar Posta emlékév alkalmából kiadott Benyovszky emlékbélyegét bemutatja, elsőnapi bélyegzéssel: Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta elnöke.

JÚLIUS 1. ¬ – Új Benyovszky dokumentumok bejelentése. Nemzetközi sajtótájékoztató a Magyar Nemzeti Levéltárban

Az Orosz Föderáció, a Washingtoni Központ Levéltár, valamint a francia és osztrák levéltárakból megkapott új Benyovszky dokumentumok bejelentése.

Megnyitja: Fekete Péter államtitkár úr, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság fővédnöke. Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár, házigazda: Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár fővédnöke

AUGUSZTUS 24. – Találkozó Benyovszky Formosa-szigeteki partra szállásának 250. évfordulója alkalmából a budapesti Benyovszky Házban

Tajvan tisztelettel emlékezik a magyar utazóra, hajósra, ,emlékét úgy tartják, mint az első európai, aki jóhírét vitte a világnak, Európának a szigetről.

Meghívó: Taipei Representative Office in Hungary, Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, Benyovszky Társaság.

AUGUSZTUS 27. Előadás és kiállítás Benyovszky Móricról és a Benyovszky, a szabadság szerelmese c. musicalról Tállyán

SZEPTEMBER 20. Nemzetközi tudományos Benyovszky tanácskozás a Magyar Nemzeti Múzeumban, Benyovszky Móric születésének 280. évfordulóján.

A Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint

a Benyovszky Emlékév és a Benyovszky Társaság közös rendezvénye. Benyovszky életművének értékelése, az új, korábban nem ismert külföldi anyagok bemutatása.

A Magyar Nemzeti Bank Benyovszky dísz emlékérméjének a bemutatása. Megnyitja: Potápi Árpád János úr,

SZEPTEMBER 21. Kamarakiállítás (1.) a Benyovszky dokumentumokból a budapesti Benyovszky Házban

SZEPTEMBER 23.  Benyovszky Móric első köztéri felavatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett.

Megnyitja: Potápi Árpád János államtitkár, G. Németh György elnök, díszvendég:  Jerzy Snopek lengyel nagykövet és Liu-Shih Cung tajvani nagykövet

OKTÓBER 29.Benyovszky musical bemutatója, ünnepi gálaest a Pesti Magyar Színházban.

 Az új magyar musical (Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt, Bradányi Iván) ünnepi előadása a Pesti Magyar Színházban.

Ünnepi szónokok: Potápi Árpád János államtitkár úr, Jerzy Snopek nagykövet úr, G. Németh György elnök, L. Simon László főigazgató úr, Hergár Eszter igazgató asszony (MNB)

NOVEMBER 22.  – Irodalmi tanácskozás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Eszmények vonzásában író ás hőse – Jókai Mór és Benyovszky Móric.

Megnyitja: Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, G. Németh György elnök

A Benyovszky Társaság és a Magyar Anyanyelvápolók Szövetsége közös rendezvénye.

2022.

JANUÁR 24. – Könyvbemutató, díszünnepség és sajtótájékoztató a Magyar Honvédség Kulturális Központjában, a Stefánia Palotában.

Benyovszky Móric grófi címeres levele Mária Terézia királynő által adományozva (Bécs 1778.) Sorszámozott díszkiadás bemutatása.

Főszerkesztő: Dr. Csáky Imre címertörténész, az MTA köztestületi tagja.

Ünnepi szónokok: Potápi Árpád János úr, Benkő Tibor miniszter úr, G. Németh György elnök

JÚLIUS – Kamarakiállítás (2.) a Benyovszky dokumentumokból a budapesti Benyovszky Házban Megnyitja: G. Németh György

SZEPTEMBER 29. – Közép-kelet-Európai Benyovszky Társaságok Találkozója Pozsonyban. Képviselő: G. Németh György

OKTÓBER 5. – A Benyovszky, a szabadság szerelmese c. musicalunk bemutatója Európa Kulturális Fővárosában, Újvidéken.

Kiállítás megnyitása az Újvidéki Magyar Színházban Benyovszky Móric életéről.

Megnyitja: Venczel Valentin színház igazgató, G. Németh György elnök, képviselő: Katarzyna Rtajczak-Sowa, Lengyelország budapesti nagykövetségének tanácsosa.

 

 

Benyovszky Emlékév Szervező Bizottsága, Benyovszky Társaság


Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.