Pozsony belvárosában, gyönyörű dunai hajón rendezték meg 2022. szeptember 29-én Közép-Kelet-Európa Benyovszky Társaságai a XVIII. század világhírű magyar hajósa, katonája, földrajzi leírója, Benyovszky Móric születésének a 281. évfordulóját. A szlovákok kezdeményezésére első alkalommal létrejött találkozón megjelent Rudolf Schuster, egykori szlovák államfő; Jana Tomková, a szlovák külügyminisztérium kulturális diplomáciával foglalkozó osztályának igazgatója; Keller Zsófia,  a pozsonyi Magyar Kulturális Központnak, és a sajtónak a képviselői.

A szlovák szervezet Benyovszky Móric tevékenységének a széleskörű megismertetéséért kitüntetést nyújtott át Rudolf Schusternek, Jan Manikowskinak, a lengyel Benyovszky Társaság vezetőjének, és G. Németh Györgynek, a magyar Benyovszky Társaság elnökének.

 

A budapesti képviselő elmondta: az általuk irányított Benyovszky-kutatások célja, hogy minél valósághűbb kép alakuljon ki a magyar Benyovszkyról, ennek érdekében felkérésükre közreműködnek országos kulturális intézmények és kutató műhelyek, többek között az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos eszközökkel járulnak ehhez hozzá. Az elmúlt esztendőben több min ezer oldal  értékes dokumentum anyagot szereztek amerikai, francia és orosz és osztrák levéltárakból. Musical is született Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel, amelyet  Európa  Kulturális Fővárosában, az Újvidéki magyar Színházban mutatnak be októberben.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!