A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, a Benyovszky Emlékév Szervező Bizottsága és a Benyovszky Társaság tisztelettel meghívja a Benyovszky Emlékév záró eseményére, gróf Benyovszky Móric bronz portré szobrának köztéren felállított ünnepi leleplezésére. 
Gróf Benyovszky Móric szobra leleplezésének/felavatásának időpontja: 2021. december 17-e 12 óra.
Helyszíne: 1089. Elnök utca – Orczy út – Diószegi utca kereszteződésében található  tér Józsefvárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szomszédságában

Az emlékmű nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet-Európában is az első köztéri portrészobor a világhírű magyar hajósról katonáról és földrajzi leíróról, akinek idén ünnepeltük születésének a 280. és halálának a 235. évfordulóját. Az Emlékévben számos megemlékezésre került sor, többek között:  tudományos rendezvény a Magyar Nemzeti Levéltárban, nemzetközi kutatói konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban, irodalmi szimpózium a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Új magyar musicalt mutattunk be, “Benyovszky, a szabadság szerelmese” címmel  Pesti Magyar Színházban a Magyar Állami Operaház közreműködésével. A Magyar Nemzeti Bank dísz érmét,  a  Magyar Posta emlékbélyeget,  bocsátott ki, és kiadásra került Mária Terézia Benyovszky Móricnak adományozott grófi kinevezésének díszkiadása.
A katonai tiszteletadással sorra kerülő rendezvényen köszöntőt mond és koszorút helyez el Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete;  Józsefváros Önkormányzata nevében: dr. Erőss Gábor alpolgármester, G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke és dr.Csáky Imre honvéd alezredes, címertörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.
A portré szobor alkotója Kocsis András Sándor, a gránit emlékmű talapzata Holczer Antal műköves mester munkája. A szobor támogatásokból és polgári adakozásból készült.
Megjelenésével tiszteletét fejezi a XVIII. század magyar kiválósága előtt, akiről Jókai Mór így vélekedett:
“Benyovszky Móric egy határozott komoly, fennkölt jellem, 
akinél a lángész csak gazdagon dotált természeti adomány nagy eszmék megvalósítására.
 S ez – a korát messze megelőzött eszmekör – nyújtja a kulcsot egész története világos megértéséhez.” (1888)

 

Nagyrabecsüléssel:
– Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság
– Benyovszky Emlékév Szervező Bizottsága
– Benyovszky Társaság (G. Németh György)

A Benyovszky Emlékév megvalósításában közreműködtek: Magyar Kormány, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bethlen Gábor Alap, Magyar Nemzeti Bank,  Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Levéltár, Magyar Nemzeti Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Iparművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Pesti Magyar Színház, Magyar Állami Operaház,  Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, Magyar-madagaszkári Emléktársaság- Benyovszky Móric Emlékére,  Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Posta.

2 hozzászólás to “Gróf Benyovszky Móric szobrának a felavatása”

  • Nirina Randrianantoandro says:

    Kedves G. Németh György)

    Képeket és leírást kérek a szoboravatásról. Madagaszkáron is lesz megemlékezés 20-án és egyebek közt meg fogjuk említeni ezt az eseményt.

    Előre is köszönöm: Nirina

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!