Az emlékév nemzetközi programjának, a Benyovszky tudományos konferenciának a feladata a jubileumi esztendő egyik fontos üzenetének a megvalósítása: tudjunk többet, legyen reálisabb képünk ennek a XVIII. századi világhírű magyar utazónak, hajósnak, katonának az életéről. Az évszázadok alatt kialakult legendák, gyakran fantázia alkotta történetek sokféle képet alakítottak ki róla, s talán nekünk magyaroknak az egyik legfontosabb törekvésünk ezekben a valóság tisztázó kutatásokban, hogy a tudomány eszközeivel járuljunk mindehhez hozzá.

A Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében, a Levéltár összefogásával, az idei tanácskozáson a közelmúltban Magyarországra érkezett orosz, amerikai, francia és osztrák, ezidáig jórészt ismeretlen Benyovszky-dokumentumok kerülnek nyilvánosságra. A rendezvényen kerül sor a Magyar Nemzeti Bank Benyovszky dísz-emlékérméjének a bemutatására is.

Benyovzsky - Tudományos konferencia

Az eseményre a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság, a Magyar-madagaszkári Emléktársaság-Benyovszky Móric Emlékére Egyesület (röviden Benyovszky Társaság), a Benyovszky Emlékév 2021 Szervezőbizottságának a felkérésére kerül sor.

A Benyovszky Emlékév fővédnöke: Potápi Árpád János  államtitkár úr; a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke: Fekete Péter államtitkár úr; Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke: G. Németh György úr.

Időpont: 2021. szeptember 20. 9 – 13 óráig (érkezés 8.30 órától)

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum  (Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088)

 

Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött:. Szabó Gabriella – Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság: jovokommunikacio@gmail.com; +36 30/200 1200

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!